Kommenteeri

Ise tehtud küünlavalgus

Küünalde valamine maagiline tegevus. Küünalde põletamine annab valgust ja seeläbi on küünalde valmistamine eeldus selleks, et valgus saaks sündida. Vahaküünla meisterdamine on lihtne, jõukohane ja säästlik ettevõtmine, nii et kõigil on võimalik enda ümber valgust luua. Lisaks valmivad vahaküünlad väga kiiresti.

Kuidas ma jõudsin küünalde valamiseni? Küünlaid hakkasin tegema seetõttu, et ma ei suutnud kauplustest leida taime­vahast küünlaid, mis ei lõhnaks. Poes müüdavad küünlad on peaaegu eranditult lõhnastatud. Mulle need lõhnad suures osas ei meeldinud ja lisaks on eeterlike õlide ning aroomiõlide põletamine siseruumides mitte kõige tervisesõbralikum. Seega hakkasin ise küünlaid valama.

Tooraineid uurides jäin pidama mahedale sojavahale, mida oli tol hetkel kõige lihtsam Eestist leida. Palmivaha välistasin, sest sellel on samasugune ökoloogiline mõju nagu palmirasval.

Sojavahast küünlad
mahe sojavaha*
klaaspurke või klaasist küünlaümbriseid
sobivas mõõdus küünlatahte

*Retsepti kogused olenevad valitud anumatest. Üldjuhul kulub 120 ml küünla jaoks 100 g sojavaha.

1.   Pane vaha aeglasel kuumusel pliidile sulama.
2.   Pane tahid purkidesse. Võid metallist tallad kasta sulavahasse, et need paigal püsiksid.
3.   Vala sulanud vaha vormidesse.
4.   Säti tahid küünlavormide keskele. Tahi asukoha saad kindlalt paika, kui asetad hamba- või grilltiku horisontaalselt küünlavormi peale.
5.   Jäta küünlad tahkuma. Neid ei tasu tahkumiseni liigutada, muidu võib küünla pealispind hakata lainetama.

Soovitused:

  • Tahi jämedus vali küünlavormi suuruse järgi. Õige suurus on oluline, et küünal ilusti ära põleks. Edasimüüjate kodulehtedel on selle kohta juhised olemas.
  • Kui soovid lõhna-elamust, siis tilguta mõned tilgad oma lemmikõli hoopis aroomilampi.

Küünla retsepti leiad ka e-raamatust “Isemoodi ilus”. E-raamatus on veel 15 retsepti, mis toetavad sinu naha ja keha heaolu.

Kui soovid oma sõpradega või töökaaslastega küünlaid valmistada, siis kutsu mind õpituba tegema.

Põlev küünal. Foto: Ruth Mändma

Lisa kommentaar

Email again: